• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

09 Ocak 2012 17:49

Bu Teklife Süper Teşvik

Bu Teklife Süper Teşvik

Türk Beyin göçünü durdurmak için süper teşvik geliyor.

 ABD, İngiltere, Japonya gibi ülkelerdeki dünyaca ünlü üniversitelerde büyük başarılara imza atan ödüllü Türk bilim adamlarıyla irtibata geçen hükümet, bunları Türkiye’ye çekmek için süper teşvikler veriyor. Ana vatana gelecek genç bilim adamlarına aylık 3 bin 250 TL burs imkânı sunuldu.

SÜPER BEYİNLERE SÜPER BURS

TÜBİTAK ve Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca uygulanan çalışmada; doktora sonrası geri dönüş burs programı kapsamında doğa bilimleri, mühendislik, teknoloji, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında doktorasını, tıbbi bilimlerde doktora veya uzmanlığını almış yurt dışındaki Türk araştırmacılara destek veriliyor. 24 aya kadar yayılan aylık 3 bin 250 TL burs imkânı tanınan programa 2011 Ekim ayı sonuna kadar 38 başvuru geldi. Başvuruda bulunan 29 yurt dışındaki Türk araştırmacı ise desteğe hak kazandı. Önümüzdeki dönemde programın daha da çekici hale getirilmesi için çalışma yapıldığı bildirildi.

SÜPER GÜÇ’TEN YÜKSELEN GÜCE

1 milyon Euro’ya kadar destekli Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için de atak başlatan Hükümet, yine TÜBİTAK ve üniversiteler aracılığıyla yurt dışında istihdam edilen başarılı Türk avına çıktı. Yurt dışında istihdam edilen, uluslararası prestijli dergilerdeki yayınlara, uluslararası ödüllere ve patentlere sahip genç ve ileri düzey araştırmacılar tespit edilerek irtibata geçildi. Bugüne kadar 200 genç ve ileri düzey araştırmacıya konu ile ilgili bilgi verildiği öğrenilirken, bu araştırmacılara Türkiye’ye dönmek istemeleri durumunda Avrupa Araştırma Konseyi ve proje yazımı hususunda bire bir danışmanlık hizmeti verildiği belirtildi. Söz konusu çabalar sonucunda özellikle Amerika’da istihdam edilmiş yaklaşık 20 araştırmacının doğrudan ya da ilgili proje ofislerince TÜBİTAK ile irtibata geçtiği bildirildi.

31 BAŞVURU GELDİ

“Tekno Girişim Sermaye Desteği programı” hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Nihat Ergün, “Ülkemizde ‘beyin göçü’nü tersine çevirecek bir programdır. Nitekim bu yılki başvurularda bunu çok açık görebiliyoruz. 724 başvurudan 31’i yurt dışında eğitim gören, master veya doktora yapan, parlak Türk beyinlerinden geldi. Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir” dedi.

DÜNYADA ON BİN “SÜPER” TÜRK VAR

2012 yılında Dünya Türk Bilim Adamları Kongresi düzenleyeceklerini bildiren Ergün, dünyanın en önemli bilim merkezlerinde 10 bine yakın Türk bilim adamının görev yaptığını belirtti.

Ergün, “Elçilikler ve konsolosluklara yazı gönderdik, onların aracılığı ile Türkiye?dışındaki bilim adamlarımıza ulaşacağız ve Türkiye’ye davet edeceğiz. Doktora yapınlar da katıldığında Türk bilim adamı sayısı 10 binden aşağı değil. Mesela Los Angeles Üniversitesine gittiğimizde bir bilim adamının 25 kişilik ekibinin 15 kişisinin Türk olduğunu gördük. Bu kişi tıbbi teknolojilerle ilgili çalışmalar yapıyor. Microsoft’un Seattle merkezinde 400 Türk mühendis var. Boeing’te var. Boeing’in CEO’su bana Münir Bey isimli bir Türk’le çalıştıklarını ve bu kişinin uçuş sistemlerinin babası olduğunu söyledi” dedi. Türk bilim adamları ile ilgili bir network de oluşturulacaklarını kaydeden Ergün, “Bu ağ sayesinde Türk bilim adamları birbirleri ile iletişim kuracak, bilgi paylaşımı yapacak” dedi.

trthaber

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.