• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

13 Eylül 2010 11:53

Çubuk Belediyesinden Akkuzulu’ya Jest

Çubuk Belediyesi Salça Makinesi Aldı, Domates Üreticisi Bayram Etti. 

 

Çubuk Belediyesince alınan ve üreticinin hizmetine sunulan salça makinesi köylüye tanıtıldı.

Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından alınan ve domatesin yoğun olarak üretildiği Akkuzulu Mahallesi’nde vatandaşların hizmetine sunulan salça makinesi üreticiye özellikle hanımlara çifte bayram yaşattı.

İlçede üretilen ürünlerin mamul olarak değerlendirilmesi ve üreticiye ekonomik bir girdi sağlanmasının temel hedefleri olduğunu ifade eden Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, bu amaç doğrultusunda belediye tarafından domates ve meyve sıkma makinesi alındığını söyledi. Alınan bu makinelerden birinin domates üretiminin çok fazla yapıldığı Akkuzulu Mahallesi’ne yerleştirildiğini ve üreticinin hizmetine sunulduğunu kaydeden Özden, ‘Akkuzulu Mahallesi’nde yüzlerce dönüm domates ekiliyor ve buradan binlerce ton organik domates üretiliyor. Üretilen bu domatesler bazen gerçek değerinde satılamıyor. Satılmadığı zamanda bu domatesleri salça yapmak için özellikle bayanlarımız günlerce emek sarf ediyor. Biz de belediye olarak bu insanlarımıza öncülük etmek istedik ve aldığımız salça makinesi ile insanlarımızın doğal olarak ürettikleri domatesleri, günlerce uğraşmadan salça yapsınlar istedik. Ayrıca ürettikleri o organik domatesleri, doğal ev salçalarına dönüştürsünler ve ekonomik olarak kendilerine, ilçemize girdi sağlasınlar istedik’ dedi.

Özden, makineyle çok fazla uğraşmadan ve hijyenik koşullarda üretilen ev salçalarının da festivalde ziyaretçilerin beğenisine sunulacağın belirtti.

Alınan makineyi ilk test edenlerden biri olan Akkuzulu Mahallesi Kalkındırma, Yaşatma ve Kültür Dernek Başkanı Fatih Küçük, belediyenin mahalle halkına en büyük hizmeti sunduğunu ifade ederek, ‘Bize parktan, yoldan daha önemli bir hizmeti belediyemiz sundu. Allah razı olsun. Tonlarca yetiştirilen domatesler daha önce hanımlarımız tarafından elle sıkılıyordu. Buda hanımlarımız çok zor geliyordu. On kilo salça yapmak için üç gün sabahtan akşama kadar uğraşıyorlardı’ diye konuştu.

Festivalden önce herkesin salça yapması için salça çekme makinesini ev hanımlarına ve üreticiye tanıttıklarını söyleyen Küçük, daha sonra getiren herkesin domatesini burada çekeceklerini belirtti.

Küçük, ‘Üreticimizin festivale kadar yeterince hazırlanmasını istiyoruz. Bizde dernek olarak festivalde açacağımız stantta makine ile vatandaşın önünde salça üretimi yapacağız ve ikram edeceğiz. Domates suyu da ikram edeceğimiz stantta isteyenlerde satışta yapacağız’ dedi.

Salça sıkma makinesi sayesinde günlerce domateslerle uğraşmaktan kurtulacaklarını söyleyen Suna Gölyeri (25), ‘Bu makineyi kim icat ettiyse ve buraya kim kurduysa Allah ondan razı olsun. Üç gün geceli gündüzlü uğraştığımız salçayı, 10 dakikada sıkı verdi. Çok daha az zahmetle daha çok salça yapacağız. Daha çok satıp, daha çok para kazanacağız’ diye konuştu.

Makineyi görünce, nasıl bir kolaylıkmış diyen domates üreticisi Hasan Gölyeri, ‘On kadının üç günde yaptığı salçayı on dakikada yapıyor’ diyerek, önümüzdeki yıl daha çok domates ekeceğini söyledi. 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.