• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

15 Eylül 2010 10:25

Çubuk Festivale Hazır

Bu Yıl 6’ıncısı Yapılacak Olan Uluslararası Çubuk Kültür Festivalinin Hazırlıkları Tamamlandı.

cubuk tursusu

Çubuk’ta 16-19 Eylül tarihlerinde başlayacak 6’ıncı Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’nin hazırlıkları tamamlandı. İlçenin giriş ve çıkışları süslenerek, festival broşürleri dağıtılmaya başlandı.

Geçen yıl binlerce ziyaretçinin akın ettiği Çubuk Festivali’ne bu yıl çok daha fazla katılımın olacağı tahmin ediliyor. İlçenin giriş ve çıkışları ile aydınlatma direkleri bayrak ve flamalarla süslenirken, otobüsler, dolmuşlar, bilboardlar ve işyerlerinin camları afişlerle donatıldı. Bu yıl 6’ıncısı düzenlenecek olan Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’nin 16 Eylül de saat 14:00 de kortej yürüyüşüyle başlayacağı belirtilirken, bu yıl Polanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Romanya, KKTC, Belarus ve Slovakya kültürel özelliklerini yansıtan gösterileriyle festivale renk katacaklar.

DOLU DOLU ETKİNLİKLERİN YAŞANACAĞI FESTİVAL SÜRESİNCE, YÖRESEL ÜRÜNLER DE MİSAFİRLER İÇİN GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Geçtiğimiz yıllardaki etkinliklerden daha yoğun geçmesi beklenen festivalde, konserler, yerli ve yabancı halk oyunları, animasyon gösterileri, spor gösterileri, defileler, çeşitli yarışmalar, havai fişek gösterileri, lunapark ve çeşitli eğlenceler ile dopdolu geçecek. Festivalde açılan stantlarda Çubuk’un yöresel ürünlerinden başta Çubuk turşusu, eti, tavuk eti pastırması, Çubuk baklavası, Akkuzulu domatesinden yapılan ev salçası, domates suyu, vişne reçeli, homaça, tarhana, dolması, Ağılcık kavunu ve karpuzu,  organik sebzesi, meyvesi, Çubuk Agat taşı, bazlama, gözlemesi ve el işi süs eşyaları gibi ürünleri de festivalde davetlilerin beğenisine sunulacak. Ayrıca oluşturulan Kültür Sokağında, el işi göz nuru ürünler, çeşitli tarihi ürünler, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatlar, fotoğraf ve resim sergileri de yer alacak.

YARIŞMALAR FESTİVALE RENK KATACAK

Festivalde ilçenin simgesi olan turşu konseptli yarışmalar yapılacak. Yabancı konukların katılımı ile turşu yeme yarışması, turşucuların katıldığı en güzel oynama yarışması, en görsel turşu kurma yarışması, emekleyen bebekler yarışması gibi hediyeli yarışmalar gerçekleştirilecek.

2010 YILININ ENLERİ ÖDÜLLENDİRİLECEK

        İlki geçtiğimiz yıl yapılan ve bu yılda yapılacak olan çeşitli konularda ilçeye katkı sağlayanlar ödüllendirilecek. İlçeye katkı sağlamış ve ilçe tarafından benimsenmiş siyaset, bürokrat, ilim, bilim, eğitim ve ekonomi alanlarında faaliyette bulunan kişilere 2010 yılının enleri olarak ödül verilecek.

ÇUBUK ANKARA YOLU FESTİVALE HAZIR

                Yapımına geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından başlayan, 20 kilometrelik üç gidiş üç gelişi olarak yapılan Çubuk Ankara yolu festival öncesi hizmete başladı. Daha önce iki şerit ve soğuk asfalt olan yol, tamamen yeniden yapılırken, içme suyu, pissu, yağmur suyu, doğalgaz gibi alt yapıları döşendi ve üzerine üç kat da sıcak asfalt atıldı. Önceki gün çizgileri de atılan yol, festivale hazır hale getirildi.

FESTİVAL İLÇENİN TÜM ÜRÜNLERİNİ KAPSAYACAK

        Önceki yıllar Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali olarak kutlanan festival, bu yıl Uluslararası Çubuk Kültür Festivali olarak kutlanacak. Festivalden turşu ibaresi çıkarılırken, bunun nedeninin ilçenin tüm kültürel değerlerini ve üretimi yapılan tüm ürünlerinin ön plana çıkartmak olduğu belirtildi. Yapılan festivalle birlikte turşuda olduğu gibi ilçenin diğer değerlerinin de Türkiye ve Dünya’ya duyurmak olduğu kaydedildi.

FESTİVALE 7 ÜLKE KATILIYOR

Bu yıl düzenlenen festivalin dolu dolu geçeceğini ifade eden Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, dört gün sürecek festival boyunca her gün kesintisiz 10 saat süreyle çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini kaydetti. Festivale katılacak ülkeler hakkında da bilgi veren Başkan Özden, bu yılki festivale Polanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Romanya, KKTC, Belarus ve Slovakya’dan ekiplerin katılacağını ve bunların çeşitli gösteri ve danslarıyla festivale renk katacağını belirtti.

Başkan Özden, sözlerin şöyle devam etti: ’’Festivalimiz bu yılda düzenlenen çeşitli program, etkinlik ve gösterilerle dolu dol geçecek. Geçtiğimiz yılda gerçekleştirdiğimiz gibi bu yılda ilçenin enlerini seçerek, festivalimizde onları onurlandıracağız.  Hazırlıklarını tamamladığımız festival süresince her gün farklı bir etkinlik yapılacak. Yerli ve yabancı halk oyunları gruplarının gösterileri, ilçemizin bağrından çıkan yerel sanatçılarımızın konserleri, çeşitli konularda yarışmalar, Kültür Bakanlığı sanatçılarının konserleri, animasyon gösterileri, kent orkestrasının konseri, başarı ödülleri töreni, spor gösterileri, yabancı grupların katılımı ile Osmanlı defilesi, ayrıca sanatçılarımızdan Taylan Ülger, Oğuz Yılmaz, Sevcan Orhan ve Mustafa Ceceli’nin konseri ile dostluk gösterisi festival programının içersinde bulunmaktadır.’’ diyerek, turşunun artık ilçede bir sektör olduğunu ve her geçen gün büyüyerek geliştiğini ifade eden Başkan Özden, ilçede yetişen diğer ürünlerin de turşu gibi sektör haline gelmesi ve değer kazanması için tanıtımlarına ağırlık verdiklerini kaydetti.

Yapılan festival ve şenliklerin esas amacının ilçeye ekonomik bir girdiği sağlamak olduğunu da vurgulayan Başkan Özden, bu festivalin de büyük bir coşkuyla kutlanacağının altını çizerek, tüm Türkiye ile birlikte Ankaralıları da festivale beklediklerini kaydetti.

ESNAF FESTİVALDEN MEMNUN

Festival süresince ilçe esnafının çok mutlu olduğunu ifade eden Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Gaffur Zengin, bazı esnafların bir yıl boyunca kazanamadığı parayı dört günlük festival süresince kazandığını söyledi. Özellikle turşucuların geçen yıl büyüyerek faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Zengin, festival süresince kazanmayan esnafın olmadığının altını çizdi. Festivalin ilçeye çok büyük katma değer sağladığını söyleyen Zengin,’’Festival süresince ilçede müthiş bir canlılık var. Geçmişte yılda 3-5 ton turşu satan turşucularımızın, kimi 800 ton, kimi 400 ton en küçüğü de 100 ton turşu üretip satıyor. Bu rakamlar festivalin başarısıdır. Benzinciden, kasabına, su satanından marketine yani kısacası a’dan z’ye her tür esnafımız para kazanmaktadır’’dedi

TURŞUCU ÇOK MEMNUN

Festivalin kendilerine turşuyu ekmek kapısı yaptığını söyleyen Benli Turşuculuğun sahibi Hasan Hüseyin Benli,’’Festival yapılmadan önce de biz turşu yapıyorduk. Başka işlerimizin yanında bunu ek iş olarak yapıyorduk. Bu da yılda 5 veya 10 tonu geçmezdi. Satmak problemdi, kendi pazarımızı kendimiz arardık. Festival ile birlikte yapılan tanıtımlar sayesinde, biz müşteri aramıyoruz artık, müşteri bizi arıyor. Ayrıca kapasitemiz her geçen gün katlanarak büyüyor’’ diyerek, festivali yapan Belediye Başkanı Lokman Özden’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.