• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

14 Ağustos 2011 08:55

Çubuk’ta Seracılık Daha Avantajlı

Çubuk’ta Seracılık Daha Avantajlı

Çubuk’ta yağan sağanak yağışlar sebze üreticilerini sera da üretim yapmaklarının daha avantajlı olduğu düşüncesini ön plana çıkardı.

 Değişen mevsimler ve etkili olan sağanak yağışlarıyla birlikte gündüz ve gece arasında yaşanan yüksek derecede sıcaklık farklılıkları açık alanda üretim yapan sebze üreticilerini olumsuz yönde etkiliyor.

Turşuları ile ünlü Çubuk’un Aşağı Çavundur Mahallesi’nde örtü altı yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla İlçe Tarım Kredi Kooperatifi tarafından uygulanan bir projeyle kurulan seraların ilk sezonda kendisini amorti ettiğini söyleyen üretici Abdullah Esre, “Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Hüseyin Ercan Akkan’ın zorlaması ve ısrarı neticesinde sera kurduk. İyi ki bu seraları kurduk. Bölgemizde yağışlardan dolayı yaşanan olumsuzluklar, seralarımızda bulunan ürünlerimiz etkilemedi. Ayrıca yaşanan sıcaklık farklılıklarından dolayı açık alanda ürettiğimiz sebzelerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Sıcaklık farkından dolayı açık alanda verim çok düştü. Seralarımızda çok şükür bu gibi olumsuzlukları yaşamadık” dedi.

Serada üretimin açık alana göre çok daha verimli olduğunu vurgulayan Esre, otuz yıldır boştan yere emek sarf ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu güne kadar boştan yere açık alanda üretim yapmışız. İlk defa bu yıl emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Ürünlerimiz yüksek fiyattan alıcı bulduğu gibi pazara götürmeden bahçemizde satışımızı yapıyoruz. Ayrıca Kırsal Kalkındırma Projesinden de verimli üretim yaptığımızdan dolayı bir adet yüzde ellisini devletimizin karşıladığı çapa makinesi verildi ” dedi.

Bundan sonra üreticilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için örtü altı üretime yönelmeleri gerektiğinin altını çizen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak ise bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından sonra önümüzdeki yıl sera talebinde artış yaşanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Örtü altı yetiştiriciliğinde açık alanda yapılan üretimden normalde yüzde 40 oranında daha fazla verim alındığını vurgulayan Akbayrak, bu yıl bu oranın daha fazla beklendiğini kaydetti. Akbayrak, bundan sonraki süreçte sera yetiştiriciliğinin Çubuk’ta çok ihtiyaç duyulacak bir üretim yöntemi olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.