• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

23 Eylül 2010 15:10

Et İthalatı Besiciyi Üzdü

Çubuk canlı hayvan pazarında incelemelerde bulunan Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, uzun vadede karkas et ithalatının fiyatları düşürmeyeceğini iddia ederek, et ithalatının besiciyi üzdüğünü, ancak Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e üreticinin mağdur edilmeyeceği konusunda güvendiklerini söyledi.

cubuk hayvan web

Hükümetin art niyetli sanayicinin oyununa gelmediğini ifade eden Tunç, şöyle konuştu:

”Art niyetli sanayici istiyor ki, yurt dışında soğuk depolarda bulunan ve nasıl kesildikleri belli olmayan, sağlıklı veya sağlıksız oldukları da belli olmayan etleri getirelim halka yedirelim istiyorlar. Bu art niyetli insanlar bunları getirince ucuz mu satacaklar? Hayır, ucuzda satmayacaklar, salamı, sucuğu, pastırmayı yine aynı fiyata satacaklar. Yurt dışında da kaliteli hayvanın fiyatı ucuz değil. Sağ olsun, inançlı bir hükümetimiz ve inançlı bir bakanımız var da, onların bu dayatmalarına ve oyunların gelmiyor” dedi.

Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanlı Bülent Tunç, uzun vadede kırmızı et ithalatının fiyatları düşürmeyeceğini söyledi.

Hükümetin et ithalatına şartlı evet dediğini de söyleyen Tunç, veterinerin, kasabın ve sağlık görevlilerin gidip kontrol ederek uygun koşulda ve İslami kurallara uygun şekilde karkas et ithalatını izin verildiğini belirtti.

Ancak bunun da uzun vadede et fiyatını düşürmeyeceğini kaydeden Tunç,”Bu uygulamada kısa vadede et fiyatının tırmanışı engellenir. Ancak uzun vadede bir sonucu olacağına inanmıyoruz. Uzun vadede etkili olabilmesi için canlı besilik ve damızlık hayvan getirilmesi gerekmektedir. Getirilen bu canlı hayvanlarda üreticiye ucuz verilirse ucuz üretim yapılır ve ucuz et üretilmiş olur. Yem fiyatlarının düşürülmesi, meraların besiciye açılması da fiyatları etkileyecektir” diye konuştu.

Türkiye’de canlı hayvanın çok fazla azaldığını iddia eden Ankara İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Zihni Yüce de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının canlı hayvan konusundaki ellerindeki verilerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Yüce, canlı hayvan sayısının her geçen gün azaldığını da söyleyerek,”Tarım Bakanlığı hayvan sayısı konusunda verileri güncellemeli. Ahırlarda hayvan olmadığı halde hayvan varmış gibi görünüyor. Kurbanda kesilen hayvanların sayısı verilerden düşmüyor. Hayvanda azalma çok fazla. Et ithalatı tamamen besiciyi öldürecektir. Besici yüksek fiyata canlı hayvan aldı ve bunları besiye koydu. Etin fiyatındaki çok küçük düşüşler bile üreticiyi tamamen bitirecektir” dedi.

Ziraat Bankası tarafından verilen uzun vadeli ve faizsiz kredilerinde üretici haricinde herkese gittiğini iddia eden Yüce, ”Bu gün inceleme yapsınlar, besici haricinde her kes bu krediyi aldı kullandı. Memuru, doktoru, esnafı, öğretmeni aklınıza gelen besi haricinde herkes bu krediden yararlandı. Ancak besici, gerçek üretici ne yazık ki her zaman olduğu gibi bu krediden yararlanamadı” diye konuştu.

Avrupa Ulusal Et Konseyi Üyesi ve Sakarya Besiciler Odası Başkanı Ali Çiftçi ise üreticinin bu gidişle bitebileceğini söyleyerek, et ithalatının yerine canlı damızlık ve besilik hayvan ithalatının yapılması gerektiğini belirterek,”Bu ithalat bizi ve besiciyi üzmüştür” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.