• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

26 Ağustos 2010 14:37

İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Çubuk Turşusu Oldu

Bu yılın bir başka sürprizi ise ünlü Ankara Çubuk Turşusu İlçenin Aşağıçavundur Köyü’nde yetiştirilen sebzelerden hazırlanan Çubuk Turşuları, İftar sofralarının vazgeçilmezi oldu.

 

İLGİNÇ İSİMLER TAŞIYAN YÖRESEL LEZZETLER

Ankaralıların sofralarından eksik etmediği et yemekleri birbirinden ilginç isimler taşıyor. Bu isimler ise yörelerine göre farklılır gösterebiliyor. Alabörtme (Sorgun-Güdül), Calla (Ortabereket-Ayaş), İlişkik (Demirtaş), İrişkik (Sirkeli-Çubuk-Ayaş), İrişilik (Ayaş) ise bunlardan bir kaçı. Ankaralıların vaz geçemediği tanıdık et yemekleri ise çoban kavurma, kapama,orman kebabı, patlıcanlı et.

Ankara’da yöresel pilavlar da farklı isimlere sahip. Bici (Güdül), oğmaç aşı (Beypazarı), pıt pıt pilavı (Ayaş) ise akla ilgi gelenler. Kadınbudu, mücirim, tohma ve tiritli köfteler ile efelek, şirden, yaprak ve yalancı dolmaları da ayrı bir öneme sahip. Başkentli kadınların hünerli elleri açtığı börekler ise altüst, entekke, gömme, homman, kaha, papaç, yalkı gibi isimler taşıyor. Yörenin ilginç isimlere sahip yemekleri ise cancıran (Büyükafşar), bici aşı (Beypazarı), cılbır (Gürdül), göçel (Beypazarı), göter (Elmadağ), kalle (Kızılcahamam), kapuska (Kalecik), keşkek (Nallıhan), köremez (Haymana), mıhlama (Kızılcahamam), maç (Çubuk), topaç (Bala) gibi isimlerle anılıyor.

Bazlama, cızlama, gözleme, nevzime, öllüğün körü ve su böreği hamur işleri arasında yer alırken, tatlı ve komposto listesinde ise bırtlak (Güdül), datlaş (Ayaş), ekir (Şereflikoçhisar), fıslak (Beypazarı), höşmerim (Ayaş), kabak tatlısı (Nallıhan), köyler (Polatlı), omaç helvası (Bahşılı), perçem (Beypazarı), tiltil helvası, zerdali boranası ve hoşafı dikkati çekiyor.

Yöre kadınlarının tandırlarda ve fırınlarda yaptığı ekmekler ise balamacın (Beypazarı), bezetleme (Kızılcahamam), gizleme (Kızılcahamam), çepit (Bala), göbü (Kalecik), kabalı (Bala), kartalaç (Haymana), şerit (Beypazarı), şaplak (Haymana), şebit (Güdül), şipleme (Polatlı) ve yarımca (Beypazarı) adlarını taşıyor.

Beypazarı’nın meşhur yemekleri arasında yer alan yaprak sarması, güveci ve 80 katlı baklavası her geçen gün ayrı bir üne kavuşurken, iftarda misafir ağırlayanlar günler öncesinde yöre aşçılarına siparişler veriyor.

Bunun yanı sıra Çubuk’un meşhur turşusu, Polatlı’nın kavunu da ramazan ayında Ankaralıların sofralarından eksik etmediği bir kaç lezzetten biri haline geldi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.