• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

14 Temmuz 2013 16:39

Ormanla Zorlu Mücadele

calisan kadinÇubuk’ta ormanlarda kesim işçisi olarak çalışan aileler, ramazan ayında da zorlu yaşam mücadelesi vererek geçimlerini sağlıyor.

Çubuk Orman İşletme Şefliğine bağlı Aydos Dağı ormanlık alanında kesim işçisi olarak çalışan ve babalarına destek veren kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Ellerine aldıkları motorlu testereyle bin 500 rakımdaki ormanlık alanda ağaçları tek tek kesen kadınlar, akşam saatlerine kadar eşlerine yardım ediyor.

Ailesine destek olmak için 9 yıldır babası ve annesi ile ormanda kesim yaptığını anlatan Güldane Gezer, baba mesleğinin zor olmasına rağmen aile bütçesine destek olmak amacıyla bu işi sürdürdüğünü söyledi.

Kardeşlerinin okuması için babası ile birlikte yaz, kış, ramazan demeden ormanda kesim yaptığını belirten Gezer, “çocukluğumdan bu yana hayatım ormanlarda çalışarak geçti. Okulun ardından son 9 yıldır da motorla kesim yapıyorum. Kardeşlerimin okuması için zorda olsa mecbur çalışmak zorundayım. Kışın 3 ay memlekete gidiyoruz ve orada dinleniyoruz. Daha sonra tekrar ormana çalışmaya geliyoruz. Ramazan ayı da dahil yılın dokuz ayı ormandayız” dedi.

Çalışmaya her gün sabah 07.00’de başlayıp akşam 19.00’da bıraktıklarını ifade eden aile reisi Bayram Gezer, nisan ayında başladıkları kesim işine aralık ayına kadar devam ettirdiklerini belirtti.

Baba mesleği olan orman işçiliğini kendisinin de devam ettirdiğini, ancak çocuklarının bu mesleğe devam etmemesi için okutmaya çalıştığını kaydeden Gezer, ”Bu işin sonu yok, çok yoruluyoruz. Bu nedenle çocuklarımı okutmaya çalışıyorum. Biri üniversiteye gidiyor, diğeri ise lisede okuyor. Ramazanda gündüz çalışmak zor ama zorda olsa biz yine de çalışmak zorundayız. Ekmemizi kazanmak için çalışmalıyız” dedi.

-Ailece orman işçiliği yapıyorlar

Anne Sultan Gezer ise yaptıkları işin zorluklarına dikkati çekerek, yazın ailece orman işçisi olarak çalıştıklarını dile getirdi. Gezer, ” Ailece birlikte hayat mücadelesi veriyoruz. Yazın ailece birlikte çalışıyoruz. Okullar açılınca okula giden çocukları memlekete gönderiyoruz. Ben eşim ve büyük kızımla birlikte kışında burada çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle ramazanda sıcakta çalışmak çok zor oluyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.