• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

02 Mayıs 2010 00:05

Tularemi Hastalığına Dikkat

Çubuk Sağlık Grup Başkanlığı tarafından köy muhtarları ve vatandaşlar tularemi hastalığı konusunda uyarıldı.

 Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle fare popülasyonunda meydana gelen artışların yaşandığına dikkat çeken Çubuk Sağlık Grup Başkanı Dr. Levent Tuğut, özellikle köylerde yaşan vatandaşların tularemi hastalığına karşı önlem alması gerektiğini belirtti. Köy muhtarlarına çok büyük görevler düştüğünü vurgulayan Dr. Tuğut, kırsal kesimlerde bulunan içme ve kullanma sularında ait kaynak, kanal, boru ve depoların, bulaşmaları önleyecek şekilde ıslahının sağlanması, içme ve kullanma sularının klorlanması ile dezenfeksiyon işlemlerinde sürekliliğin sağlanmasına gibi önlemler alınmasını gerektiğini söyledi.

Dr. Tuğut, şunları kaydetti:

“Tavşan Ateşi veya avcı hastalığı olarak da bilinen tularemi, Francisella tularensis adlı bakterinin yapmış olduğu bir hastalık. Tularemi hastalığı hasta hayvanların kirlettiği suların içilmesi, kullanılması veya bu sularla temas edilmesi ile bulaşabiliyor. Hastalık belirtileri, bakterinin alınmasından ortalama 3 5 gün sonra ortaya çıkıyor. Tularemi, çoğunlukla ani ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerle başlıyor. Bakterinin vücuda girdiği bölgelerde ise lenf bezlerinde şişmeler görülüyor. Genel olarak boğaz ağrısı ve boyunda şişlikler ya da göz kesesi iltihabı ile birlikte yine boyunda şişler oluşuyor” dedi.

Kendisinde hastalık belirtilerini gören kişinin en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğinin vurgulayan Dr. Tuğut, hastalığın antibiyotiklerle tedavi edilebilmekte olduğunu sözlerine ekledi.tularemi hastaligi

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.